În comunitatea de afaceri, la fel ca în viața de zi cu zi, există o singură constantă – schimbarea. Odată cu accelerarea fluxului de inovație și descoperiri din ultimii ani, întreprinderile românești au fost nevoite să se adapteze la noile tendințe globale, cele mai multe legate de transformarea digitală. În contextul celei de-a patra revoluții industriale, potențialului noilor tehnologii digitale a devenit din ce în ce mai exploatat, de la inteligența artificială (AI), la blockchain și Internet of Things (IoT), deschizând noi oportunități pentru România de a se alinia cu politicile europene pentru construirea unei societăți avansate și a unei economii competitive.

Dată fiind nevoia de consolidare a ecosistemului de inovare la nivel regional și nu numai, Cluj IT Cluster și partenerii săi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și o seamă de companii de IT din regiune, cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, au lansat DIH4Society (Digital Innovation Hub for a Smart, Safe and Sustainable Society), o inițiativă care acționează într-un mod etic și sistematic pentru o societate mai inteligentă, mai sigură și sustenabilă prin sprijinul inovațiilor digitale.

Momentul a fost marcat oficial în 27 Februarie, în cadrul evenimentului “Transformarea digitală – Oportunitate, alternativă sau necesitate imperativă? Rolul Centrelor de Inovare Digitală”, organizat de Cluj IT Cluster și partenerii săi. Întâlnirea a reunit actori din diferite ecosisteme, atât din sectorul public, cât și din cel privat, creând un cadru favorabil pentru o serie de dezbateri interesante care au avut în prim-plan importanța inițiativei inovatoare și sprijinirea transformării digitale în vederea accesării unui nivel superior de performanță în rândul organizațiilor.

Pentru a contura o perspectivă cât mai variată asupra subiectului, pe parcursul evenimentului au luat cuvântul Stelian Brad, Președinte Cluj IT si Coordonator general DIH4S, Sabin Sărmaș, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Daniela Popescu, prorector UTCN, Andrei Kelemen, Director Executiv Cluj IT si Coordonator Operațiuni DIH4S, Cristian Otgon, Șeful departamentului investiții regionale și instrumente financiare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Monica Mureșan, Secretar General Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, accentuând provocările cu care vine digitalizarea în spațiul românesc, dar și modul în care acestea ar pute fi depășite. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune dedicată unor studii de caz cu prezentare unor soluții digitale pentru o gamă largă de nevoi actuale, de la procesul de producție în companii din alte sectoare decât cel de ITC, până la procese de recrutare sau sănătatea emoțională a angajaților.

Drumul către o transformare digitală asumată și eficientă este plin de provocări, însă prin intermediul inițiativei DIH4Society, Cluj IT Cluster și partenerii săi au în vedere asigurarea unei punți de legătură care să reunească expertiza unei palete largi de actori relevanți, cu scopul rezolvării unor provocări și exploatării oportunităților existente. Există acum, la nivel regional, un partener de încredere pentru toți cei interesați de dezvoltarea unor proiecte și programe care să contribuie la transformarea digitală a actorilor din mediul socio-economic.

 

20200227_DC_DIH4Society-1326 20200227_DC_DIH4Society-1320 20200227_DC_DIH4Society-1301