În data de 21 Martie 2023, Cluj IT Cluster a organizat o sesiune de informare pentru membrii săi cu privire la derularea noilor proiecte cu finanțare europeană și a viitoarelor parteneriate strategice în piața unică a Uniunii Europene. În cadrul evenimentului Euroclusters InfoDay, echipa Cluj IT a prezentat proiectele “DESIRE”,  “DREAM”  și “RE-CENTRE” pentru IMM-urile membre care fac parte din ecosistemul de business, proiecte care vizează facilitarea intrării în lanțurile de valoare ale unor sectoare de interes strategic pe plan european cum sunt sănătatea, producția industrială și cel creativ.

Finanțare pentru accesarea pieței europene de e-health și a sănătății digitale

Primul proiect prezentat a fost “DEVELOPMENT OF E-HEALTH SOLUTIONS IMPROVING RESILIENCE IN EUROPE (DESIRE)”, ce are ca misiune sprijinirea companiilor mici și mijlocii din piața europeană de e-health. Acest proiect are la bază o platformă comunitară de actori ai ecosistemului de sănătate din Europa ce prevede o oportunitate unică pentru networking și inițierea de parteneriate strategice cu scopul dezvoltării de proiecte internaționale pentru piață europeană. Întâlnirile de business vor fi facilitate prin intermediul platformei, aceasta fiind accesibilă pe toată durata de implementare a proiectului, oferind posibilitatea stabilirii unor discuții directe și descoperirea unor noi produse sau servicii.

Apelul de finanțare este în pregătire, proiectul urmând să ofere IMM-urilor sprijin financiar direct sub formă de granturi în valoare de maxim 30 000 EURO / IMM cu o componentă de co-finanțare de 50% din valoarea estimată a proiectului. 

Pentru a rămâne la curent cu privire la calendarul derulării apelului vă invităm să vă alăturați comunității Cluj IT prin abonare la  Newsletter-ul Cluj IT

Companiile românești interesate să dezvolte proiecte inovative în domeniul sănătății sunt încurajate să se înscrie pe platforma DESIRE.

Finanțare pentru adoptarea tehnologiilor digitale și ecologice în companiile de producție

Al doilea proiect prezentat, Digital Resilient Europe for Advanced Manufacturing (DREAM)” prevede acțiuni de sprijin direct prin sub-granturi în valoare de 30.000 EURO /proiect, fără componentă de co-finanțare, precum și sprijin pentru internaționalizare dincolo de spațiul economic european. Sunt vizate cu precădere proiecte  cross-sectoriale din domeniul IT și producție. Proiectele pot fi depuse pe una din două acțiuni de dezvoltare: : 

  • Prototipare: TRL 6. Vizează companiile care au realizat un studiu de fezabilitate, dar au nevoie de un prototip în procesul de eficientizare al eforturilor  sau de testare și experimentare de tip MVP. 
  • Demonstrator: TRL 7-8. Vizează companiile care au dezvoltat și testat deja un prototip, dar necesită ajutor în demonstrarea eficienței acestuia la o scară mult mai largă în mediul real.

Una dintre condițiile de eligibilitate esențiale este constituirea consorțiilor din minim două entități juridice din cel puțin două regiuni NUTS 1 diferite ale Europei din țări eligibile: 

  1. 2 IMM-uri. 1 IMM activ în sectorul tehnologiilor digitale, și 1 IMM activ în sectorul de producție. 
  2. 1 IMM activ în sectorul tehnologiilor digitale și 1 utilizator final din sectorul de producție (end-user) în care va fi aplicată soluția dezvoltată. În acest scenariu beneficiarul finanțării va fi doar IMM-ul digital. 

Perioada de desfășurare a unui astfel de proiect este de maxim 9 luni, iar întregul proces va fi implementat conform unui calendar care va fi transmis ulterior.

Cu ocazia InfoDay EuroCluster a fost anunțată și deschiderea apelului de proiecte pentru finanțare unde IMM-urile românești sunt încurajate să aplice în perioada 21 martie – 25 mai 2023.

Data limită de depunere a aplicațiilor: 25 mai la ora 17:00 (CET)

Toate informațiile despre procesul de depunere al aplicațiilor, documentație și specificații sunt disponibile pe pagina DREAM

Pentru mai multe detalii suplimentare privind apelul de proiecte experții Cluj IT vă stau la dispoziție pe adresa: andreea.apostu[at]clujit.ro 

Finanțare pentru dezvoltarea de noi modele de afaceri

Al treilea proiect prezentat în cadrul InfoDay este “Cross-sectoral Cluster approach for higher Competitiveness through digital, green transition and resilience (RE-CENTRE). Scopul principal al proiectului este de a oferi sprijin financiar direct pentru dezvoltarea de noi modele de afaceri și proiecte inovative IMM-urilor din cele 3 sectoare vizate: design de interior și producție de mobilier – sectorul energiei verzi și economiei circulare –  sectorul IT. 

Consorții formate din minim 2 IMM-uri, provenind din minim 2 sectoare diferite vor beneficia de sprijin direct prin sub-granturi în valoare de 52 000 EURO / proiect, fără a fi necesară co-finanțare. Aplicațiile pot fi depuse pe una dintre două direcții principale: 

  1. Adopția de noi modele colaborative bazate pe inovare de procese de business.
  2. Adopția de noi modele colaborative bazate pe integrarea de tehnologii verzi și/sau digitale

Toate informațiile despre procesul de depunere al aplicațiilor, documentație și specificații vor fi disponibile începând cu mijlocul lunii aprilie 2023.

Pentru a rămâne la curent cu privire la calendarul derulării apelului vă invităm să vă alăturați comunității Cluj IT prin abonare la  Newsletter-ul Cluj IT

***

În cadrul acestor 3 inițiative, rolul și contribuția Cluj IT Cluster se extinde pe întreaga gamă de acțiuni de sprijin specifice proiectelor de tip EUROCLUSTER:

  • Crearea unei rețele pentru îmbunătățirea rezilienței ecosistemelor industriale din UE prin dezvoltarea interconexiunilor lanțurilor valorice pe piața unică a UE;
  • Sprijinirea inovării pentru autonomie strategică pentru a construi capacități în ceea ce privește cele mai critice bunuri și tehnologii ale ecosistemelor lor;
  • Sprijinirea adoptării de procese și tehnologii pentru a consolida transformarea într-o economie mai ecologică și mai digitală;
  • Promovarea, perfecționarea și recalificarea forței de muncă, atrăgând în același timp talentele;
  • Sprijinirea internaționalizării pentru a stimula accesul la lanțurile de valoare și de aprovizionare globale.

Cumulat, cele trei proiecte aduc IMM-urilor europene oportunitatea de a accesa peste 3 milioane de euro în finanțări directe, prin scheme de tip finanțare în cascadă, DISPONIBILE PE PARCURSUL ANULUI 2023. 

Cluj IT Cluster este singurul cluster din România implicat în 3 astfel de proiecte (EUROCLUSTER) orientate spre sprijinirea și finanțarea proiectelor inovative pentru creșterea rezilienței companiilor mici și mijlocii, consolidarea pieței unice europene, tranziție verde și digitalizare, internaționalizare. 

_________________

Aflați mai multe despre inițiativele și noutățile comunității Cluj IT.


Alăturați-vă comunității Cluj IT fie prin aderarea companiei ca membru al clusterului, fie prin abonarea la newsletter-ul nostru lunar.