Cluj IT Cluster, cea mai reprezentativă asociație de profil din România, are o nouă structură de conducere pentru viitorii doi ani, în urma alegerilor care au avut loc la Adunare Generală din 24 noiembrie.
Reprezentanți ai membrilor clusterului, între care 67 de companii, 12 Universități și două Institute de Cercetare ale Academiei Române au participat, ieri, la Adunarea Generală în cadrul căreia au fost organizate alegeri pentru forurile de conducere ale Cluj IT Cluster. Conform statutului, Asociația este condusă de un Președinte și doi Vicepreședinți aleși pentru o perioadă de 24 de luni, din rândurile celor 11 membri ai Consiliului Director.
Directorul executiv al Cluj IT Cluster, Andrei Kelemen, a făcut o trecere în revistă a activității din ultimii doi ani, punctând creșterea, atât ca număr de membri cât și ca activitate generală și impact în ecosistemul românesc IT. De altfel, Andrei Kelemen a declarat că, în prezent, Cluj IT Cluster a depășit de multă vreme granițele locale sau regionale, fiind acum o Asociație cu prezență la nivel național și cu membri chiar și din afara țării.
Momentul cel mai important al ședinței a fost cel de alegeri, dar – deloc surprinzător – marea majoritate a celor care și-au depus candidatura pentru un loc în Consiliul Director au fost membri și ai vechiului organism colectiv de conducere. Printre cei nou intrați se află Diana Calfa, care reprezintă Transilvania Service Group. Ea a menționat că, deși nu este un om cu background tehnic, prin natura activității pe care o face lucrează cu companiile tehnice și oamenii care le conduc, susținând că poate aduce o perspectivă nouă, diferită, în calitate de membru al acestui Comitet Director. Cristina Iuga, reprezentând Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu și Adrian Petrușel, de la Universitatea Babeș-Bolyai, sunt la rândul lor nou intrați în Consiliul Director.
În urma alegerilor, noul Consiliu Director este format din:
- Erik Barna, Life is Hard;
- Stelian Brad, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca;
- Diana Calfa, Transilvania Service Group;
- Bogdan Ciotlauș, Efect;
- Adrian Florea, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu;
- Bogdan Herea, PitechPlus;
- Daniel Homorodean, Arxia;
- Cristina Iuga, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca;
- Adrian Petrușel, Universitatea Babeș-Bolyai;
- Ovidiu Pintea, Optima Group;
- Cosmin Porumb, Hypermedia;
Odată stabilit noul Consiliu Director, s-a trecut la alegerea Președintelui și celor doi Vicepreședinți ai Cluj IT Cluster.
Profesorul Stelian Brad, cel care a condus Cluj IT Cluster în ultimii doi ani, a fost propus de membri pentru un nou mandat, în baza activității și direcțiilor pe care a condus clusterul pe parcursul ultimilor doi ani. A fost singurul candidat pentru funcția de Președinte, o dovada clară că membrii Cluj IT Cluster au încredere în viziunea sa privind viitorul Asociației. Preluarea rolului pentru încă un mandat oferă astfel contextul continuării în același ritm a eforturilor de dezvoltare depuse până acum.
“Mă onorează susținerea membrilor Asociației noastre și încrederea pe care mi-au acordat-o pentru a reprezenta ecosistemul nostru în acest nou mandat. Dincolo de multitudinea de dorințe pe care le putem avea pentru o lume mai bună, ca asociație și comunitate reprezentativă a industriei de IT trebuie să ne raportăm la o chestiune de pragmatism pentru perioada următoare. Uitându-mă la contextul național și internațional, chiar global, prioritățile Cluj IT pentru perioada următoare vor fi direcționate pe multiple nivele. La nivel național este nevoie să fim cap de lance în susținerea dezvoltării pieței naționale de IT în spațiul public și privat, să continuăm susținerea politicilor publice în domeniul digitalizarii și transformării digitale și, bineînțeles, ca industrie să avem o orientare mai accelerată a sectorului IT înspre inovația de produs-serviciu cu proprietate intelectuală autohtonă. O componentă adițională pe care o anticipez pe termen mediu și lung este continuarea eforturilor inițiate pentru crearea unui mediu colaborativ între companiile din sectorul IT pentru a aborda proiecte complexe. În acest mod, atât la nivel național, cât și internațional, vom avea framework-ul necesar pentru creșterea cooperării spațiului academic și de cercetare cu spațiul privat din sectorul IT pentru accelerarea și maturizarea proceselor de transfer tehnologic. La nivel global, este timpul să prioritizăm poziționarea sectorului IT din România că furnizor de servicii IT complexe în piețe emergente internaționale. Alături de colegii din Consiliul Director care tocmai și-a încheiat mandatul am setat pietrele de temelie necesare pentru construcții parteneriale puternice în această direcție. Cel puțin pentru următorii doi ani, împreună cu noul Consiliu Director al Cluj IT, vom dedica resursele necesare pentru dezvoltarea continuă a acestei fundații, astfel încât capetele de pod create să ducă spre acțiuni de colaborare concrete și menținerea competitivității industriei IT din România.” a spus Stelian Brad, după ce a fost ales pentru un nou mandat de doi ani în calitate de Președinte al Cluj IT Cluster.
Pentru următorii doi ani, Stelian Brad va fi secondat de Daniel Homorodean, CEO Arxia și de profesorul Adrian Florea, cel care conduce Centrul de Transfer de Cunoaștere Hasso Plattner din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS).
“În 10 ani de existență, misiunea Cluj IT a dobândit o dimensiune națională, de suport pentru întregul ecosistem digital de inovație din România, fapt reflectat atât prin distribuția geografică a membrilor noștri cât și prin acțiunile pe care le realizăm.
În acest nou mandat de Vicepreședinte voi urmări extinderea cadrului de colaborare între membrii industriei IT, sectorul educațional și de cercetare, respectiv sectorul public, susținerea transformării digitale a României prin dezvoltarea cadrului partenerial între guvern și industrie, dezvoltarea cadrului de oportunitate pentru industria IT în context internațional și o prezență strategică mai pregnantă a României în domeniul digital la nivel global. Internaționalizarea IT-ului românesc trebuie să fie o prioritate națională și am încredere că vom realiza împreună cadrul prin care să fructificăm această direcție de mare potențial.”, a spus Daniel Homorodean, după realegerea ca vicepreședinte.
Profesorul Adrian Florea, cel de-al doilea vicepreședinte al Cluj IT Cluster, este la primul mandat în această calitate și a declarat că este onorant acest rol, fiind o oportunitate de a aduce experiența sa în beneficiul noii strategii pe care Cluj IT o are pentru următorii doi ani.
”Cluj IT Cluster și întregul ecosistem creat în jurul său trebuie să continue și chiar să accelereze ritmul inovării în România, exploatând următoarele trei direcții: Extinderea conceptului de Innovation Days la nivelul altor centre universitare din România (Oradea, Timișoara, Petroșani, Iași, Suceava) pentru stimularea spiritului antreprenorial la nivelul studenților și creșterea numărului de startup-uri; Participarea activă la inițiative de interes național și regional cum ar fi implicarea în grupul de lucru Law and Technology care funcționează pe lângă Parlamentul României sau Consiliul Național de Transformare Digitală, organ al Autorității pentru Digitalizarea României.Implicarea activă și a mediului academic, nu doar a celui de business în colaborările deja stabilite, prin diferite memorandumuri ale Grupului de Internaționalizare al clusterului.”, a spus Adrian Florea.
În perioada următoare, noul Consiliu Director se va reuni în ședință, printre deciziile așteptate fiind și cea referitoare la alegerea conducerii executive a Asociației.