Cluj-Napoca a fost în luna octombrie, timp de zece zile, capitala tehnologiilor inovatoare, la cea de-a X-a ediție a Cluj Innovation Days, evenimentul fanion al asociației Cluj IT Cluster. Între 17 și 27 octombrie am celebrat zece ani de existență ai Asociației noastre, marcând totodată jaloanele viitorilor zece ani de dezvoltare durabilă a industriei IT, cel mai dinamic domeniu economic românesc.
Sub motto-ul The Power of 1 | 0, care subliniază importanța tehnologiilor digitale ca bază a tuturor marilor inovații ce duc lumea înainte, Cluj Innovation Days s-a bucurat de prezența unor personalități reprezentative din țară și străinătate, factori de decizie și experți în domeniu. Peste 80 de experți în tehnologie, business și politici publice au luat parte la cele 23 de workshop-uri, conferințe și dezbateri, subliniind că viitorul nu poate fi altfel decât digital, într-o țară în care administrația publică este digitalizată, iar relația cetățeanului cu statul este una transparentă, corectă și rapidă.
„Am marcat anul acesta o bornă importantă pentru noi, ca organizație, dar cu semnificație pentru întreaga comunitate clujeană și națională care prețuiește progresul tehnologic, inovarea și antreprenoriatul. În 2012, atunci când a fost fondat clusterul Cluj IT, am adus în fața publicului necesitatea de a privi viitorul industriei de IT cu curaj și cu dorința de schimbare. Am făcut acest lucru prin două propuneri concrete. Mai întâi prin includerea inovației și creației în modelele de afaceri ale industriei de IT și apoi, pentru comunitatea largă clujeană, prin Cluj Innovation City ca un nou mod de abordare a dezvoltării socio-economice. Practic am propus un “rebranding”, atât al orașului cât și al industriei. De atunci mesajul nostru a fost preluat, purtat, dezvoltat. La Cluj Innovation Days am vorbit despre toate astea, dar, mai important, am discutat despre ce urmează pentru industria noastră, pentru comunitatea noastră, pentru țara noastră”.
Toți invitații au fost de acord că avantajul diferențiator al orașului îl reprezintă resursa umană, iar mediul academic de excepție este cel care constituie motorul principal al dezvoltării. Acest pilon lucrează, însă, în strânsă legătură cu administrația publică și cu mediul de business.
”Cluj Innovation Days a devenit o tradiție și un brand al orașului, un eveniment extrem de important pentru conectarea ecosistemului local de inovare, pentru imaginea lui în țară și în Europa și pentru dezvoltarea acestei capacități de inovare a Clujului. Cea mai importantă resursă a orașului este resursa umană, iar avantajul competitiv care ne diferențiază astăzi este cel dat de universitățile din oraș. Mina de aur a orașului sunt universitățile. Unul din cinci clujeni este student și asta înseamnă mult pentru tot ceea ce noi plănuim să construim aici.”
Vorbind pe scena Cluj Innovation Days, Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaților a subliniat că tehnologia este instrumentul care face ca toate industriile, nu doar cea IT, să fie mai performante.
„Faptul că astfel de evenimente sunt centrate pe inovare ajută atât industria, cât și sectorul public să ardă etape în procesul de modernizare, nu în modul în care sunt omise anumite aspecte, ci mai degrabă prin impulsul pe care îl generează. Evenimente precum Cluj Innovation Days ne pun în postura de a vorbi despre viitor și de a înțelege că tehnologia e doar un instrument pentru a face ca toate industriile, nu doar cea IT, să fie mai performante și, implicit pentru ca mediul public să fie mai performant.
Sectorul IT&C a ajuns la un nivel de maturitate care poate să aducă nu doar o transformare digitală a proceselor în România, ci mai ales o tranziție către viitor mai rapidă, punând inovația atât în folosul mediului privat cât și a celui public”.
GEIGER, un produs inovator dedicat securității cibernetice a întreprinderilor mici, atât cele din zona IT cât și non-IT a fost lansat la CID 2022
Cluj Innovation Days a fost ocazia perfectă pentru lansarea GEIGER, rezultatul unui proiect internațional Orizont 2020 care pune la dispoziția întreprinderilor mici din toate domeniile de activitate un set de instrumente ușor de folosit și accesibile care să le sprijine în abordarea riscurilor cibernetice. Odată cu noua aplicație lansată, orice IMM poate începe să își îmbunătățească securitatea cibernetică.
Aplicația GEIGER le va permite utilizatorilor să își evalueze cu ușurință nivelul de securitate cibernetică, să cunoască cele mai mari amenințări, să selecteze instrumente și acțiuni optime, dar și să se conecteze cu experți care îi vor sprijini în efortul către o securitate cibernetică robustă.
„Microîntreprinderile și întreprinderile mici constituie aproape 99% din totalul întreprinderilor europene. Cu toate acestea, ele reprezintă un grup neglijat atunci când vine vorba de securitatea cibernetică – majoritatea soluțiilor oferite sunt concepute pentru companiile care dispun de expertiză internă în domeniul securității cibernetice sau de resurse pentru a investi în aceasta. În aceste vremuri de război hibrid și de creștere a numărului de atacuri cibernetice, este esențial pentru economia europeană ca fiecare întreprindere să fie protejată. Securitatea cibernetică este una dintre prioritățile puternice de pe agenda UE și a statelor membre, dar aducerea ei la îndemâna tuturor este o provocare enormă. GEIGER este dezvoltat în acest sens, pentru a fi accesibil oricui, indiferent de nivelul său de competență – pentru a invita la bord chiar și cele mai mici și mai puțin calificate întreprinderi din domeniul IT”.
Finanțări Europene pentru dezvoltarea și extinderea tehnologiilor inovatoare care schimbă lumea în care trăim
Cluj Innovation Days a oferit și o privire de ansamblu asupra mecanismelor care susțin ideile inovatoare ale companiilor, dar și informații cheie de care companiile care au nevoie de susținerea ideilor lor trebuie să le ia în considerare atunci când își pregătesc aplicațiile de finanțare.
„10 miliarde de euro sub formă de granturi sunt disponibile pentru IMM-uri, prin intermediul Consiliului European pentru Inovare. Companiile românești cu afaceri inovatoare au putut afla direct de la jurați, prezenți în cadrul Cluj Innovation Days, despre cum pot deveni eligibile, dar și cum pot efectiv câștiga finanțarea. Ca antreprenor care aduce inovația în domeniul în care activez, cel al relațiilor publice, am apreciat în mod excepțional calitatea dezbaterilor și a oamenilor care susțin ideile creative și disruptive, de la lansarea lor și validarea în piață, până la scalarea și promovarea lor și pe alte piețe. Am realizat cât de important este un ecosistem real, fără de care România nu va evolua în acest sector deosebit de necesar pentru viitor.”
Cea de-a X-a ediție a Cluj Innovation Days a fost organizată cu sprijinul partenerilor Digitalio, Code Crafters by Banca Transilvania, Accenture România, CertSIGN și Rombat.
Partenerii media ai Cluj Innovation Days sunt: TVR, Agerpres, Știrile Transilvaniei, G4Media, Euractiv, Economedia, Savantgarde și Argeșul Online.