Prin memorandumul aprobat în ședința de guvern din 25 aprilie, privind Participarea României ca membru activ al D4D Hub, țara noastră își asumă dezvoltarea mecanismelor de sprijin pentru participarea organizațiilor românești în proiecte de cooperare din domeniul digital, în țările în curs de dezvoltare. Acest memorandum urmează firesc aderării României, în iunie 2023, la proiectul Digital for Development Hub (D4D), alături de alte 14 state din cadrul Uniunii Europene.

Începând cu 2017, Comisia Europeană a lucrat intens la dezvoltarea politicii de Digital for Development (D4D) a Uniunii Europene, prin care tehnologiile digitale joacă un rol esențial în promovarea dezvoltării sustenabile în țările în curs de dezvoltare. 

În prezent, 15 state membre sunt implicate activ în dezvoltarea de proiecte digitale în Africa, cu un buget de aproximativ 6 miliarde euro pentru următorii ani. Proiectul D4D s-a extins recent și în America Latină și Caraibe (LAC). Următoarea fază a extinderii D4D este în pregătire, pentru a acoperi și zona Asia-Pacific.

Asociația Cluj IT ( Cluj IT Cluster) salută acest pas foarte important realizat de guvern și își manifestă tot interesul și toată disponibilitatea pentru a sprijini în mod direct dezvoltarea cadrului strategic necesar operaționalizării participării României în D4D Hub, în vederea asigurării unui nivel cât mai larg de acces pentru companiile și organizațiile din România la proiectele de cooperare pentru dezvoltare.

Cluj IT a sprijinit și până acum, în mod activ și voluntar, parcursul României în contextul D4D Hub, prin dialogul direct pe care l-a purtat cu instituțiile statului român și prin acțiunile organizate, cum ar fi seminarul “Rolul României în politică de Digital for Development a Uniunii Europene”, desfăşurat în 17 octombrie 2022 la Institutul Diplomatic Român. 

Cluj IT este membru în Private Sector Advisory Board al Digital 4 Development Hub și este probabil organizația din România cu experiență cea mai relevantă în domeniul cooperării pentru dezvoltare în domeniul digital, derulând acțiuni și având parteneriate într-un număr mare de tari în curs de dezvoltare.

Considerăm că dezvoltarea prezenței României în piețele emergente, utilizând inclusiv mecanismele specifice programelor de suport derulate de către Comisia Europeană și alte organizații, este o componentă strategică foarte importantă pentru extinderea afacerilor companiilor românești pe plan mondial. Economiile emergente oferă o perspectivă deosebită de creștere pe termen mediu și lung, de interes major pentru România fiind transformarea digitală accelerată la toate nivelele. 

În ultimii ani, Asociația Cluj IT s-a implicat direct în activități având ca ţintă ţările în curs de dezvoltare și a dezvoltat parteneriate relevante, prin care atât membrii asociației, cât și ecosistemul digital din România în general -,companii și universități în primul rând – pot stabili relații, selecta parteneri, identifica și implementa proiecte.

Pe lângă participarea în PSAG al D4D Hub, Cluj IT este de asemenea membru observator în Development Cooperation Organization (DCO). 

Cluj IT are acorduri de cooperare formalizate cu guvernele din Uganda, Tanzania și Papua Noua Guinee, participă ca organizație suport la inițiativa Team Europe pentru sprijinirea implementării strategiei de transformare digitala a Ugandei, a sprijinit guvernul din Papua Noua Guinee în dezvoltarea politicilor de suport pentru dezvoltarea clusterului național în domeniul digital și pentru definirea componentelor tehnologice standard (PNG Gov Tech Stack), a realizat misiuni economice pentru companiile IT românești în Africa de est ( Kenya, Rwanda, Uganda) și America Latina (Chile, Peru), și a formalizat relații de cooperare cu asociații profesionale, instituții și universități din Argentina, Uruguay, Chile, Peru, Costa Rica, Indonezia, Uganda, Ghana, Iordania, Lesotho, Burundi.

În ultimii ani, mai multe companii membri ai Asociației Cluj IT au participat la implementarea de proiecte în țările în curs de dezvoltare, în special în Africa, realizând activități de dezvoltare tehnică, programe educaționale, consultanţă, dezvoltare de strategii.

Considerăm că România trebuie și poate să se poziționeze ca un jucător global relevant în transformarea digitală a economiilor emergente din Africa, America Latina, Asia și zona Pacificului. 

Asociația Cluj IT își dorește să sprijine acest parcurs, prin experiența, expertiza și relațiile pe care le-a dezvoltat, și să contribuie direct la dezvoltarea de oportunități pentru întregul ecosistem digital din România –  companii, universități și instituții publice.